Toți șoferii din România trebuie să știe ce se întâmplă cu asigurările RCA de la Euroins. Decizia luată de Guvern

de: Andrei Tilimpea
01 09. 2023

Vești bune pentru milioane de șoferi din România.

Polițele de asigurare emise de compania Euroins, care urmau să expire automat pe 8 septembrie, vor fi valabile încă trei luni, până la data de 8 decembrie, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Premierul Ciolacu a declarat că motivul acestei modificări este că sunt încă în vigoare 1,8 milioane de polițe RCA emise de Euroins și că dacă s-a păstra termenul actual de expirare de 8 septembrie ar exista un real pericol de scădere a gradului de cuprindere în asigurarea RCA a unui segment urias din parcul auto național.

Potrivit legii, toate polițele Euroins aflate încă în vigoare, aproximativ 1,8 milioane, urmau să expire automat pe 8 septembrie 2023, odată cu încheierea termenului de trei luni de la data pronunțării falimentului companiei în instanță.

ASF a retras autorizația de funcționare a companiei Euroins pe 17 martie 2023, iar falimentul a fost pronunțat de Tribunalul București pe 9 iunie.

Contextul măsurilor pentru 1,7 milioane de șoferi

În documentul elaborat în colaborare cu ASF se explică e ce a fost propusă măsura:

  • Evidențele autorității cu atribuții în domeniul asigurărilor arată că numărul contractelor de asigurări obligatorii RCA încheiate de societatea în faliment susceptibile de a fi afectate de încetarea de drept în prima parte a lunii septembrie a.c. este de circa 1,7 milioane de contracte (circa 17% din întregul parc auto la nivel național).
  • Se constată că până în prezent s-a înregistrat un număr extrem de redus de cereri privind denunţarea contractelor de asigurare încheiate cu asigurătorul aflat în procedură de faliment.
  • Riscul scăderii gradului de cuprindere în asigurarea RCA este amplificat, pe de o parte, de contextul economic actual caracterizat de inflație încă ridicată ce generează dificultăți financiare populației și operatorilor economici care au obligația de a încheia asigurarea RCA.
  • Situația poate favorizao tendință de amânare a deciziei de încheiere a unor noi contracte RCA cu alte societăți de asigurare care își desfășoară activitatea în România.
  • Pe piața RCA mai desfășoară activitate de asigurare doar 6 societăți autorizate în România și două sucursale înființate în baza dreptului de stabilire, care vor trebui să absoarbă într-un timp foarte scurt o cerere foarte mare de contracte RCA ca efect al încetării de drept a contractelor încheiate cu societatea în faliment, fapt care poate genera disfuncționalități la nivelul sectorului de asigurări.